Tinalautasten parista kamerahuollon huipulle

JAS Tekniikan juuret yltävät 90-luvun alkuun saakka. Vuosien varrella JAS Tekniikka on kasvanut yhden miehen nyrkkipajasta melkein 40 osaajan yritykseksi. Moni asia on muuttunut, mutta paljon alkuperäistäkin on tallella, kuten käsityön kunnioitus – ja tietysti nimi, jonka merkitystä on udeltu usein.


– Tiesin, että liiketoimintani tulee liittymään tekniikkaan tavalla tai toisella. Uskoin työni laatuun alusta lähtien ja päätin taata sen omalla nimelläni, omistaja ja perustaja, koko nimeltään Juha Antero Saviluoto kertoo.
Itse asiassa Saviluodon historia kamerahuollon parissa kantaa paljon pidemmälle kuin yrityksen perustamisvuoteen 1993. Hän huolsi kameroita maahantuojan palveluksessa vuodesta 1975 aina 90-luvulle asti. Nuorena miehenä intoa riitti moneen muuhunkin puuhaan.

– Näytin iltaisin elokuvia ja luin siinä samalla uusimmat huoltomanuaalit, minkä ansiosta pääsin nopeammin tositoimiin päivätyössä. Kädentaitoja ja teknistä osaamista yhdistin myös tekemällä iltaisin työvälineitä hammaslääkäreille. Metalliset välineet tehtiin siihen aikaan laatua kunnioittaen täysin käsityönä.

Saviluoto on koulutukseltaan hienomekaanikko. Metalli-, kone- ja sähköalan opintojen arvosanat olivat koulussa huippuluokkaa, ja motivoitunut oppilas osasi usein tekniikat opettajiaan paremmin. Ehtymätön kiinnostus tekniikan ihmeelliseen maailmaan synnytti myös liikeidean.

– Teimme ystäväni kanssa uniikkeja tinalautasia kehittämälläni etsausmenetelmällä, ja siitä kypsyi ajatus lähteä yrittäjäksi. Toiminimen JAS Tekniikka perustin siis alun perin tinalautasten tuotantoa ja markkinointia varten.
Yrittäjyys oli kiinnostanut Saviluotoa jo kauan, sillä hän halusi vapautta toteuttaa omia ideoitaan. Haave konkretisoitui nopeasti, kun Saviluodon pitkä työsuhde maahantuojan kamerahuollossa päättyi yritysjärjestelyjen myötä.

– En jäänyt työttömäksi, koska olin jo ehtinyt perustaa toiminimen. Tinalautasten teko jäi kuitenkin hetimiten taka-alalle sen vuoksi, että yhtiökumppaniksi lupautuneen ystävän suunnitelmat muuttuivat.

Varmistaakseen toimeentulonsa täysipäiväisenä yrittäjänä Saviluoto hyödynsi edellisen työnsä kautta syntyneitä suhteita ja hankki sopimusoikeudet Canonin videokameroiden huoltoon. Ensimmäiset työkalut hän osti entiseltä työnantajaltaan, ja tinalautasten tekoa varten hankittu työtilakin oli valmiina.

Sana riippumattomasta ja puolueettomasta kamerakorjaamosta lähti liikkeelle puskaradiossa: pikkuhiljaa pöydälle rupesi kertymään Canonin ohella muidenkin merkkien ja laitteiden huoltoja. Samalla alkoi Suomen laadukkaimpana kamerahuoltona tänään tunnetun JAS Tekniikan tarina.


Kohti maan suurinta kamerahuoltoa


Muutaman vuoden ajan JAS Tekniikka toimi täysin yhden miehen putiikkina. Saviluoto hoiti itse kaiken alusta loppuun: puhelimeen vastaamisen, varaosien tilaamisen, huoltojen tekemisen ja päivän päätteeksi paperitöiden setvimisen sekä laitteiden toimittamisen.
Työtahti oli huikea, Saviluoto teki keskimäärin 25 huoltoa päivässä. Vuonna 1997 hän alkoi miettiä oman työnsä arvoa ja yrityksen tulevaisuutta.

– Tajusin, että olin luonut hienon yrityksen, mutta sen koko arvo olin käytännössä minä itse. Silloin kypsyivät ajatukset työvoiman palkkaamisesta, osaamisen monistamisesta ja yrityksen arvon kasvattamisesta toiminnan kautta.
Ensimmäinen työntekijä löytyi läheltä, kun vuonna 2000 Saviluoto palkkasi huoltoteknikoksi tekniikkaa ikänsä harrastaneen naapurinpojan.

– Hän on meillä töissä edelleen ja on työn myötä kasvanut vaativimpien ammattilaitteiden huippuosaajaksi.
JAS Tekniikan ensimmäinen toimitila sijaitsi Turussa Puistokadulla. Se oli kooltaan 53 neliötä eli lähes 10 kertaa pienempi kuin nykyiset tilat Maariankadulla. Ensimmäinen suuri kasvupyrähdys koettiin vuonna 2002.

– Canon päätti ulkoistaa oman huoltonsa Suomessa ja kääntyi asiassa JAS Tekniikan puoleen. Tartuin tarjoukseen, ja yhtäkkiä auvoinen arki pienyrittäjänä olikin sitten mennyttä, Saviluoto naurahtaa.

Canonin kanssa solmitun sopimuksen myötä JAS Tekniikalle siirtyi 13 Canonin huoltoteknikkoa ja edessä oli toimitilojen etsiminen myös Helsingistä. Oli hauska yhteensattuma, että myös Helsingin ensimmäinen toimitila sijaitsi Puistokadulla.

Vuonna 2005 JAS Tekniikka osti Nikonin huoltotoiminnat Suomessa ja hieman myöhemmin Perkko Oy:n kamerahuollon, jonka myötä huollettavien merkkien valikoima kasvoi Samsungilla ja Pentaxilla. Sittemmin JAS Tekniikka on uusinut huoltosopimuksia suoraan laitevalmistajien kanssa ja saanut yhä lisää merkkejä valikoimiinsa. Samalla henkilökunnan määrä on lisääntynyt ja toiminta siirretty entistä suurempiin tiloihin.


Tulevaisuuden vaatimukset huomioivaa suunnittelua


Kaikki Juha Saviluodon tuntevat tietävät, että tietyistä asioista hän ei tingi. JAS Tekniikassa on alusta lähtien käytetty alan uusimpia ja nykyaikaisimpia työkaluja. Työpisteet ovat viimeisen päälle kunnossa, ja tietotekniikassa kuljetaan askel edellä muita.

– Minua pidettiin varmasti hulluna, kun yhden miehen pikkuputiikkina investoin huikeita summia toiminnanohjausjärjestelmään, jota käyttivät käytännössä isot, satoja henkilöitä työllistävät yritykset. Tajusin kuitenkin, että mikäli haluan keskittyä huoltotoiminnan kehittämiseen, on kaiken muun hoiduttava mahdollisimman tehokkaasti.

Vähitellen Saviluodolle alkoi muodostua käsitys siitä, mihin suuntaan ala oli kehittymässä ja mitä vaatimuksia tulevaisuus toisi tullessaan. Jälkikäteen Saviluoto on voinut onnitella itseään hyvistä päätöksistä, sillä hänen visionsa ovat käyneet toteen.

Tehokas toiminnanohjausjärjestelmä on osaltaan mahdollistanut lähes 30 000 huollon läpimenon vuosittain laitevalmistajien tiukkojen ja alituisesti lisääntyvien vaatimusten mukaisesti. Järjestelmä on myös pitänyt JAS Tekniikan kilpailukykyisenä kansainvälisten laitevalmistajien raportointivaatimusten kasvaessa. Samaan aikaan valitettavan moni pieni huoltoliike on joutunut laittamaan lapun luukulle.

– Pelkkä ammattitaito ei enää yksinkertaisesti riitä. Laitekanta kehittyy hurjalla vauhdilla, mikä tietää jatkuvia investointeja työkaluihin. Haastetta lisää se, että jokaisella valmistajalla on omat järjestelmänsä.

JAS Tekniikka on ollut edelläkävijä myös huoltotekniikassa. Digitaaliajan vallatessa kameramarkkinoita JAS Tekniikka oli ainoa itsenäinen huoltoyhtiö Suomessa, jolla oli mahdollisuus huoltaa digitaalikameroita.

Menestystarina ei syntyisi ilman selkeää näkemystä alasta ja sen tulevaisuudesta. Näkemyksen jalostaminen taas edellyttää aitoa innostusta.

– Kiinnostukseni tekniikkaa kohtaan on pohjaton. Luen paljon alan kirjallisuutta ja käyn kansainvälisillä messuilla haistelemassa, millaisia mahdollisuuksia huominen tuo tullessaan. Sitten on vain tartuttava toimeen.

Juha Saviluoto on visionääri ja idea-automaatti, mutta hänen jalkansa pysyvät tiukasti varsinaissuomalaisessa savessa. Henkilökunta arvostaa johtajassaan vankan ammattitaidon lisäksi tämän läsnäoloa työntekijöiden arjessa.

– Kyllä minut nähdään edelleen sorvin ääressä. Ja täytyy myöntää, että niistä hetkistä nautin eniten, Saviluoto sanoo.